Kompostikoiran kokkikoulu


Olemme lähiaikoina kämppikseni kanssa saaneet pyörtyillä Rebelin kaasukammion rakoillessa turhan tiuhaan tahtiin. Edes läpiveto ei ohentanut sakean sanoinkuvailematonta hajukerrosta, joten ei siinä enää voinut muuta kuin asettaa pierumaakari perä edellä niin lähelle ikkunaa kuin mahdollista. Kyllä on ikävä raakaruokavaliota, ei tarvitsisi kärsiä näistä turhan säännöllisistä hiljaisista tappajista.  Itse liehutukka ei tunnu kärsivan hajuhaitoista ja ihmettelee kuinka ihmiset vain putoilevat (kirjaimellisesti) ympäriltä. Oli ryhdyttävä tuumasta toimeen.




Koko reissun eli n. 8kk reppana on vetanyt  kuivanappulaa, kun ei oikein muuta ole voinut tarjota. (okei ekat pari kuukautta soi kuivattua naudanlihaa jonka hommasin Suomesta reissuevaaksi.) Satunnaisesti oon hakenut lihajaamia ilmaiseksi lihakaupoista. Niista on saanut muovikassin tayteen aarteita ja vaikka Rebel mielellaan sailoisikin kaiken kerralla niin ei oikein viitti posauttaa puhki kaveria. En muista enaa Suomessa nahneeni pienia lihapuoteja, lapsuudessani niita viela oli. 

En ole koskaan aiemmin syottanyt Rebelille marketin kuivaruokia, mutta ne on yllattaen sopinut sille paremmin kuin ns. laadukkaat kalliit kuivaruuat. Niita syodessaan se aina aamuyon tunteina oksentaa tyhjaa mahaansa ja lihoo helposti ja ruokamaarat on hurjan pienia. Aika mystista, mutta ehka johtuu siita, etta markettiruuissa on yleensa enemman viljaa ja maha tayttyisi sitten paremmin niita napostellessa? Hajuhaitat on sitten aivan toinen juttu, mutta toisaalta pahimmat tuli kalliista ja laadukkaana pidetysta Acanan ruuasta jonne joku tyrnimarjakin eksynyt ihan vaan etta tuoteseloste kuulostaisi kunniotusta herattavalta. 

Raakaruokinnasta hieman lisaa aiemmassa postauksessani >klik<


Kämppikseni kuukahtaneena Rebelin kaasukammion tuotoksista


Marketin kuivaruuat vs. elainkaupan ja elainlaakarien kuivaruuat
Kuivaruokabisnes on kylla sellainen maailma, joka saa mut nakemaan punaista. Vuoden elainruokakaupassa tyoskennelleena oon liiankin tarkasti lukenut lukuisten pussien kyljesta mita niissa on, lisaksi vuosien internetista tutkiskelu ja asiaan perehtyminen sai ymmartamaan, etta ihan samaa huttua on niin marketin, elainkaupan ja elainlaakarien ruuat. Surkuhupaisaa on se, etta ihmiset maksavat itsensa kipeiksi laaduikkaiksi luulemistaan ruuista, kun saman saisi kolmanneksen edullisemmin marketin hyllysta! Puhumattakaan siita, miten torkeasti elainlaakarit huijaavat ihmisia ostamaan kalliita "laakeruokia" jota sisaltavat suurilta osin samat tai jopa huonommat raaka-aineet kuin mika tahansa muu kuivaruoka. En vaita, ettei joistain kuivaruuista voisi olla apua esim virtsakivien ym sairauksien hoitoon, mutta nama ruuat on parempi antaa kuuriluontoisesti eika sokeasti syottaa koiralle sen loppuelaman ajan.

Mutta koska mikaan ei ole niin mustavalkoista ja tieto lisaa tuskaa jne niin emme voi tietaa minkaan teollisen ruuan suhteen minka laatuisia raaka-aineet ovat! Okei, siina sanotaan etta on lihaa enemman kuin muissa ruuissa, no liha on varmaan Kiinasta ja hormooneilla ja muilla myrkyilla paisutettua tuskin kovin onnellisesti elaneen elainparan ruumiinosia. Ihmisruokiinkin eksyy vaikka mita.. Espanjassa juuri tuli ilmi, etta koiranruokiin oli kaytetty koiranraatojen lihaa! Samaa tapahtuu ainakin USA:ssa, missa elainruokiin kaytettiin tienposkeen kuolleiden elainten lisaksi loytoelaintarhojen lopetettuja kissoja ja koiria.

En vaita etta koira ei voisi olla tyytyvainen kuivaruualla, totta kai voi ja onkin. Koira on niin sopeutuvainen elain etta elaa vaikka leivalla. Mutta Rebelille kuivaruoka ei vain sovi, oksentelu, ilmavaivat, kuivat anturat, lihominen, apaattisuus..Kaikki tama katosi raakaruokaan siirtymisen myota. Ennemmin antaisin koiralle omien ruokieni jamat kuin pelkkaa kuivanappulaa.


Sorry olen laiska enka jaksa kaiken kattavasti hakea linkkeja todistamaan vaitteitani tosiksi. Salapoliisin tyo on ihan mukavaa hommaa ja Google on hyva apuvaline. Tutkikaapa koiranruokapussien tuoteselosteita ja tehkaa omat johtopaatoksenne, voitte jopa yllattya kalliiden ja halpojen ruokien yhtenevaisyyksista!
Nyrkkisaantona voin kertoa, etta nelja ensimmaista lueteltua ainesosaa ovat raaka-aineet, jota ruoka eniten sisaltaa. Joten jos siina seisoo: Maissi, valkoinen riisi, tumma riisi, kananlihajauhe niin koirasi on oikeastaan kasvissyoja tai pikemminkin hiilihydraatinsyoja.

Tyypillisesti säilöntäaineita ei erotella seuraavissa esimerkeissa. Royal Caninin KAIKISSA ruuissa on BHT/BHA sailonta-ainetta, joka voi aiheuttaa syopaa ja on Suomessa ihmisruuista kielletty. BHA/BHT merkitaan useimmiten lauseella "Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja." tai koodeilla E320 tai E321. 



Vertailu kalliin "laaturuuan" ja marketin ruuan kesken

Royal Canin Medium Adult 15 kg alk. 60e
KOOSTUMUS: maissi, maissijauho, vehnäjauho, kuivattu naudan- ja sianlihavalkuainen*, kuivattu siipikarjanvalkuainen, eläinrasvat, vehnä, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, kivennäisaineet, juurikaskuitu, kalaöljy, soijaöljy, hiivat, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde). 

LISÄAINEET (kg:ssa): Ravitsemukselliset lisäaineet: A-vitamiini: 13100 KY, D3-vitamiini: 800 KY, E1 (Rauta): 55 mg, E2 (Jodi): 5, 5 mg, E4 (Kupari): 11 mg, E5 (Mangaani): 72 mg, E6 (Sinkki): 215 mg, E8 (Seleeni): 0, 14 mg - Säilöntäaineet - Hapettumisenestoaineet.

RAVINTOAINEET: Raakavalkuainen: 25% - Raakarasva: 14% - Tuhka: 6% - Raakakuitu: 1, 2% - Kg:ssa: Mannaanioligosakkaridit: 0, 5 g - Omega-3-rasvahapot: 5 g sis. EPA/DHA: 3, 1 g.


VALMISTUSAINEET: kananlihajauho, kananmaksajauho, maissi, riisi, kananrasva (säilötty luontaisilla tokoferoleilla, E-vitamiinin lähde), lohiöljy, luontaiset aromit, kuivattu omena, panimohiiva, glukosamiini (220 mg/kg), kondritiini (120 mg/kg), mineraalit, mannanoligosakkaridit (150 mg/kg), frukto-oligosakkaridit (100 mg/kg), yucca schidigera -uute (80 mg/kg), orgaaninen seleeni.

RAVINTOSISALTÖ: Proteiini 22,0 %, Rasva 11,0 %, Kosteus 10,0 %, Hehkutusjäännös 6,5 %, Kuitu 2,5 %,  Kalsium 1,5 %, Fosfori 1,0 %.
Metabolinen energia: 3896 kcal/kg.

LISÄTYT MINERAALIT JA VITAMIINIT (/kg): A-vitamiini 15 000 IU, D3-vitamiini 1 500 IU, E-vitamiini 300 mg, Rauta 83 mg, Sinkki 73 mg, Mangaani 40 mg, Kupari 18 mg, Jodi 0,8 mg, Koboltti 0,4 mg, Seleeni 0,2 mg. Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja.



Tuumasta toimeen

Nyt kun oon aloillani ja tarjolla puolityhja arkkupakastin, paatin itse tehda raakaruuat, koska Espanjassa ei tosiaankaan ole raakaruokaa valmistavia yrityksia. Kylla me Suomessa paastaan niin helpolla kiitos Murren Murkinan, Kennelrehun ym!!  

Pienesta espanjalaisesta  kylasta loytyy paikallisesti tuotettuja vihanneksia ja lihaa. Hyva mieli tukea lahituotettua ruokaa ja paikallisia pienoisyrittajia ison marketin tai lafkan sijaan. Lihakaupan myyja jopa naki vaivan ja erotteli broilereista lihat luista jotta sai ne silppurin lapi! En itse olis saanut lihoja silpuksi. Ja luut tuli kaupan paalle, seka muut ihmisille kelpaamattomat rippeet paivan lihamyynneista. Pari kananrankaa mm. Kun tulkkini kertoi myyjalle, etta liha on koiralle niin sielta tuli mukava naurunremakka. Espanjassa maaseudulla koira on onnekas jos paasee sisalle taloon - niiden paikka on ulkona ketjun paassa kotina tynnyri ja ruuaksi saa mika vaan ikina on halvinta jos sitakaan.



Tassa resepti mita ensimmaiseen itsetehtyyn (melkein) raakaruokasatsiin tuli. Taysin lonkalta vedetty, tosin tiedan suurimmalta osin mita vitemiineja mikakin sisaltaa ja taten pitas olla aikalailla kaikki oleellisimmat katettuna.



♥.•:*¨`*:•.♥ ♥.•:*¨`*:•.♥

Kompostikoiran  Kotiruokataideteos


Kasvisseos

Kukkakaalia, kaalia, paprikaa, jaavuorisalaattia, porkkanaa, kurkkua, omenaa, banaania



Liha

Sianlihaa ja kanaa

 Punaista lihaa en ois mieluusti halunnut, koska siita on tutkimustietoa joka vaittaa sen edistavan nivelrikkoa ynna muita terveyshaittoja valkoiseen lihaan verrattuna, mutta taalla ei oikeen ole muuta tarjolla ja kala jai uupumaan kun ei kylasta sita loytynyt

Lisaksi
Tummaa ja tavallista riisia, oliivi -ja rypsioljya, jauhettua inkivaaria (hyvaksi nivelille), merisuolaa (koira tavitsee jodia) seka tienvarrelta poimittua piparminttua teeksi uutettuna, edistaa ruuansulatusta ja on hyvaksi hampaille, kuulemma. Kuppiin mausteeksi silloin talloin kananmuna tuosta takapihalta 



♥.•:*¨`*:•.♥ ♥.•:*¨`*:•.♥♥.•:*¨`*:•.♥ ♥.•:*¨`*:•.♥


Hypoteesi
Voi herrandyydeli kylla nyt hemmotellaan Herra Rebelia! En tieda missa taalla talossa olisi puntari, niin vaikea arvioida kuinka monta kiloa ruokaa tuli. Ainakin kuukauden satsi. Riisi ei todellakaan olisi ollut pakollinen lisa, mutta koska olen hieman laiska ja kasviksia olisi saanut silputa ikuisuuden niin tyydyin pikaratkaisuun riisin suhteen. Tosin ahneella on p*@*nen loppu, silla  kaksi kiloa riisia karahti pohjaan ja hinkkasin puoli tuntia kattilaa seka riisin jaahtymista odotellen kaytiin parin tunnin ratsastuslenkilla..



Tassa tekis mieli jo vahan koemaistaa lihoja

"Ota nyt ne kuvat ja aletaan hommiin!"

 "Ei hyvaa paivaa pitaa sitten joka kulmasta kuvata..."


 Kinky tutkiskelee kaalin ominaisuuksia




Rebel kaupanpaallisten kimpussa


Apupojat Englannista maistelee kasvissosemehua, se oli hyvaa!


Oishan yleiskone ihan passeli, mutta kasipelillakin sujui yllattavan nopsaan silppuaminen! 

Kunnon aseet peliin

"Kauanks sita sorsselia pitaa silputa??"

Kasvisseoksen esimaistelua ala Rebel. Tais tosin nuolla eristyisesti oliivi -ja rypsioljyt paalta..



Oli nin hyva etta ihan meni kieli rullalle!






    Rebestoteles sanoo vaan etta "Jo oli aikakin ja onneksi aika tulee aina."


              

Ruuat apuvoimien avulla pussitettu, Rebel suorittaa viimeisen silauksen!


Ja jottei elama olisi niin ahdistavaa niin laitetaan loppuun viela jo aiemmin videot-postauksessa julkaistu video

Rebel Kompostikoira



PS. tama on blogin 100. viesti, pitaisiko sita jotenkin juhlistaa? Jaa-a.

Kommentit

Suosituimmat